Vodovod i kanalizacija Split: Preporuča se prokuhavanje vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i starije. Evo rasporeda cisterni

0

Ekstremna količina kiše koja je u protekla dva dana pala na šire splitsko područje, uzrokovala je zamućenje na izvoru rijeke Jadro, koja pitkom vodom napaja šire područje grada Splita.

Rezultati ispitivanja vode u pojedini dijelovima Splita pokazuju da je parametar zamućenja povišen u odnosu na propisane vrijednosti, javljaju iz Vodovoda i kanalizacije.

Analize s terena pokazuju da je koncentracija rezidualnoga klora u adekvatnoj koncentraciji, svi fizikalno – kemijski parametri su sukladni Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe NN 125/17, te očekujemo, kako će svi mikrobiološki pokazatelji koji su u izradi biti također sukladni označenom Pravilniku 125/17, što ukazuje kako je voda kemijski i mikrobiološki ispravna za piće.

O rezultatima Laboratorija za pitke vode tvrtke Vodovod i kanalizacija Split, obaviješten je Nastavni zavod za javno zdravstvo čiji stručnjaci preporučuju koristiti mjeru predostrožnosti prokuhavanja vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju.

Alternativna opskrba vodom za piće organizira se putem autocisterni i vodospremnika čiji je raspored na web stranicama ViK-a.

Mjera preporuke prokuhavanja pitke vode za malu djecu (do 3 godine starosti), starije i imunodeficijentne osobe (osobe oslabljenog imuniteta), još uvijek je na snazi. Navodimo kako sva dosadašnja ispitivanja pokazuju da je voda kemijski i mikrobiološki ispravna, dok je parametar zamućenosti još uvijek povećan.

Situacija u vodoopskrbnom sustavu kontinuirano se prati i o svim promjenama potrošači će biti pravovremeno obaviješteni putem službenih medija i naše web stranice www.vik-split.hr

 

Peuzeto:

slobodnadadmacija.hr

Originalni link:

https://slobodnadalmacija.hr/split/vodovod-i-kanalizacija-split-preporuca-se-prokuhavanje-vode-za-pice-za-bolesne-i-osjetljive-osobe-malu-djecu-i-starije-evo-rasporeda-cisterni-1062045

Fotografija: Nikola Vilić/Ilustracija/Cropix

Share.