Na morskom dnu nalazi se 14 milijuna tona mikroplastike

0

Studijom australske naučne agencije CSIRO je utvrđeno da se na morskom dnu nalazi 14 milijuna tona mikroplastike. To je 35 puta više od ranije procjene o količini plastike koja se nalazi u moru.

Studija je jučer objavljena u magazinu “Frontiers in Marine Science”. Istraživači tvrde da je ovo prva studija o procjeni količine mikroplastike prisutne na morskom dnu. Kako su naveli, riječ je o fragmentima manjim od pet milimetara, prenosi CNN.

Za dobivanje podataka koristili su robotiziranu podmornicu i to na dubini od 3.000 metara na šest lokacija Velikog australskog zaljeva. Utvrđeno je da se na morskom dnu nalazi 25 puta više mikroplastike u odnosu na ranije podatke.

Znanstvenici su napomenuli da je zagađenje okoliša plastikom jedan od, kako su naveli, ključnih ekoloških izazova generacije. Riječ je o trajnom zagađenju, a sve je više onih koji su zabrinuti zbog utjecaja ovog zagađenja na zdravlje čovjeka. Zabrinjavajuće je i to što se očekuje da će se povećati proizvodnja plastike, pa samim tim i zagađenja.

Do 2040. godine okoliš bi mogao biti zagađen sa 710 milijuna tona plastike, pokazala je jedna studija. Zato stručnjaci pozivaju da se što prije počne rješavati ovaj problem.

Preuzeto: Hercegovina.in
https://hercegovina.in/na-morskom-dnu-nalazi-se-14-milijuna-tona-mikroplastike/?fbclid=IwAR2AlV7AYx3pQkrwGiog0l1wyrZdlIscbrRM-EjRD6S3KVazFfyIHE1RC7g
Objavljeno: 06. listopada 2020.
Share.